HORECA
Popis odvetvia
Odvetvie HORECA (hotely, reštaurácie, stravovanie) je jedným z najviac rôznorodých odvetví v Slovenskej republike. Poskytovanie potravín a nápojov je bežne dostupná služba, či už v oblasti cestovného ruchu (hotely), zdravotníctva (stravovanie v nemocniciach), akademickej sfére (univerzitné jedálne) alebo v iných organizáciách (závodné jedálne, cateringové služby).
Každý deň musia reštaurácie, hotely, stravovacie reťazce, rýchle občerstvenia a mnoho ďalších podnikov objednávať, dodávať alebo spracovávať potraviny a iný spotrebný tovar, ako napr. hygienické prostriedky.
Výzvy v odvetví
Efektívne a spoľahlivé procesy, týkajúce sa pohybu tovaru, sú rizikovým faktorom pre akúkoľvek podnikateľskú činnosť v odvetví HORECA. Aby bolo možné používať potravinové produkty k vytvoreniu vysokokvalitných pokrmov v požadovanom čase, musí byť zabezpečená koordinácia mnohých administratívnych a organizačných procesov.
Výhody EDI
Vďaka elektronickej výmene dát (EDI) medzi obchodnými partnermi sú tieto každodenné procesy rýchlejšie, spoľahlivejšie a efektívnejšie, a to aj z nákladového hľadiska. EDI prináša ešte ďalšie výhody:
- Úplný a presný prehľad sortimentu tovaru
- Automatizované objednávacie procesy
- Jasné informácie o výmene výrobkov a ich cenách
- Vylepšená kontrola faktúr
- Jednoduchšia pravidelná inventarizácia
- Menší odber tovaru
- Menšie straty pri zásobovaní
- Automatizované procesy pre vrátenie záloh
- A mnoho ďalších…
Popri veľkých hotelových reťazcoch ako Falkensteiner Michaeler Tourism Group alebo veľkých stravovacích zariadeniach ako Eurest, sa viac ako 100 ďalších dodávateľov v odvetví HORECA spolieha pri výmene elektronických dát na EDI.